söndag 20 december 2009

Blå, blå är himmelen...Javisst är himmelen blå men här är det den blå rabatten jag avser.
Här ståtar Aconitum Stormhatt, Delphinum Riddarsporre och Echinops bannaticus blå bolltistel i bakkant som en skyddande mur.
I mellanledet hittar vi Delphinium grandiflorum ”Blue Butterfly” kinesisk riddarsporre, Meconopsis grandis blå Bergvallmo, Salvia patens Blåsalvia, Martensia X Virginia blåklocka Eritrichium rupestre Himalaja-förgätmigej, Achillea Ptarmica vitpytta och Veronica gentianoides PorslinsVeronica.

För att de blå växterna ska komma till sin rätt, har jag planterat några älskade vita växter tillsammans med de blå. Här finns Lysimachia clethroides Vilysing, Veronica virginica -kransveronica, Irisen Horozon blue, en till blå Iris germanica som jag i nuläget inte hittar namnet på, likadant med den vita germanican, Pionen från pappa - den absolut helvita pionen, Actaea pachypoda vit trolldruva, Phlox paniculata vit flox, Hemerocallis ’Moon Madonna’ och ’Gentle Shepard’ dvs. dagliljor. Liatris spicata alba Rosenstav, Clematis ’Kotkas’ klättrar uppför en kon av armeringsjärn, Dicentra formosa vit fänrkshjärta
Mitt i rabatten står Sorbus kohneana den vita pärlrönnen och under den finns den skira Dicentra cucullaria Sjömanshjärta. När sjömanshjärtat krupit ner i jorden efter blomning då kommer Gypsophila paniculata- den vita brudslöjan och fyller dess plats.


I framkant blommar Brunnera macrophylla "Jack Frost" Kaukasisk förgätmigej, Gentiana septemfida Fransgentiana, Mertensia pterocarpa klippfjärva och Eritrichium canum Trollförgätmigej.
Rabatten rymmer även tulpaner och primulor och säkert har jag glömt några växter.
Malva moschata "Alba" vit myskmalva står allra längst bak och blomklasarna kan krypa ut genom rutorna i spaljen.
Rabatten flankeras av två stora ruggar av blå Iris sibirica strandiris.


När jag går ut i trädgården på morgonen så tittar jag alltid först upp mot den blåvita rabatten. Bakom den tar grannens tomt vid. Det är rogivande att se det blå och vita och en skön start på morgonen.

4 kommentarer:

 1. Helt underbara bilder Bitte, gud vad jag längtar till våren o sommaren nu;) Du har väldigt många läckra växter en del har jag också men andra inte. Den vita lysingen har jag funderat på många gånger men inte vågat för jag är rädd att den är lika jobbig till att sprida sig som den gula. Hur tycker du att den är?

  SvaraRadera
 2. Bara lugn Monne, den vita lysingen sprider sig alls inte som den gula. Min har hållit sig på plats...man måste ju förklara hur man vill ha det för dom...fatta du väl :))
  Den kommer sent och varje år så tror jag att den gått hädan men helt plötsligt är den där igen..till min glädje.

  SvaraRadera
 3. Ojoj, vilka rabatter du har...jag njuter sååå av att titta på bilderna!
  Själv har jag bara några krukor med simpla
  blommor i min trädgård....ja, trädgård är för
  mkt sagt....på tomten kan man säga...:)
  Kram Ia

  SvaraRadera
 4. men du Ia..du kan njuta av en riktig pool i din trädgård. Det skulle jag med vilja ha *ler*

  SvaraRadera