tisdag 22 december 2009

Vita syrener, de blommar om våren...


Ja visst har jag vita syrener men de står inte i den vita rabatten. Där finns däremot många andra vita växter. På våren blommar Flikanemoner, Pärlhyacinter, tulpaner och Sanguinaria, snödroppar, och tovsippa Anemone sylvestris, dubbel vitsippa Anemone nemorosa och den grönvita Anemone nemorosa monstrosa,

Här finns även vita trumpetliljor Lilium Regale album, Pionen Jack van Leuven, Dagliljorna Joan Senior, Moonlit Masquerade och en till vit som jag glömt vem det är.Vita delphinium ståtar i mitten och flankeras av Iris sibirica White swirl, Vit flox, drakblomma Dracocephalum ruyschiana, vit stor blåklocka och vit studentnejlika Lychnis Chalcedonica.


Rosen Louise Bugnet står i mitten av rabatten som kantas av gatsten. Dessa får jag ofta sätta tillbaks för jorden eller växterna skjuter bort stenarna. Jag har planer på att minska rabatten och byta ut gatstenarna men jag vet inte vad det blir istället. Där står också vit Alcea rosea som frösår sig och därmed finns varje år. Här finns vit Mose brinnande buske. Den brukar jag bara se när jag rensar för pionen och löjtnanterna växer över den. Jag har Brunnera Jack Frost i denna rabatt trots att den blommar med blå blommor men jag tar bort blommorna och njuter av de grönvita bladen.

I bakkant, ut mot gatan står tre vita löjtnanter Dicentra spectabilis "Alba", Norsk brudspirea Spiraea cinerea ´Grefsheim och en Malus. I framkant står den vita fänriken Dicentra Formosa tillsammans med vita primulor, vit fingerborg Digitalis, Hosta , carpaterklocka, vita små blåklockor, vit vallmo, vitt Berglin Linum perenne "white diamond", vit vintergröna, Achillea ptarmica "The Pearl" och sylnarv.


Till vänster skuggas rabatten något av Hasseln (Corylus avellana) och den än så länge lilla vipphortensian Hydrangea paniculata .
Där växer massor av smultronplantor som jag låtit vara kvar. Jag hade en polstjärna där till vänster och den växer, som ni vet otroligt hastigt och mycket. Det var när jag tog bort den i somras, som jag upptäckte smultronplantorna. Jag rev bort merparten men lär några vara kvar…det lär jag ångra så småningom.


Till höger brukar jag plantera den vita kaktusdahlian och vit cosmos. Cosmos frösår sig också och de ”gamla” får en mycket kraftig stam och blommar lite senare än de jag sår och planterar ut varje sommar. Echinacea purpurea "White Swan", Hundtandslilja och vit Oxalis växer där också.

2 kommentarer:

  1. Suuuck, åh så vackert Bitte, vitt är väldigt vackert men jag har inte så strukturerade och färgenhetliga rabatter som du har, mina är mer blandade:))

    SvaraRadera
  2. Jag har också blandade men några är fortfarande färgenliga.
    Känner du längtan som genomströmmar en då man ser sommar...men nu när vi får ljusare för var dag så kommer sommaren närmre *ler*

    SvaraRadera