tisdag 29 december 2009

Röda rubiner och gula solar



Rött ger inspiration och gult är glädje och det är vad jag känner när jag kommer in i trädgården och tittar på den rödgula rabatten. Då vaknar alla sinnen och jag känner hur energin strömmar till…en underbar start på morgonen.
I denna rabatt finns Gulltörel Euphorbia polychroma , Prunus Persica "Julien Imra" Kokardblomster Gaillardia aristata, Svavelpion
Paeonia mlokoswitschii, Perenn ljusgul Fingerborgsblomma Digitalis grandiflora, Dillpion Paeonia tenuifolia, Blodfingerört Potentilla atrosanguinea, Trollius, en gammal Ruta som jag inte vet namnet på och ett antal primulor i rött och några i gult och naturligtvis finns här olika tulpaner i rött och gult samt gul auricula.



För effektens skull har jag pappas helvita fyllda luktpion pion Paeonia lactiflora någonting i mitten av rabatten. Några Arisaema finns här också…om dom överlevt. Här finns även Vårkrage Doronicum orientale och Rosenrot Rhodiola rosea.



Som den sanna djurvän jag är så måste jag naturligtvis mata Lilioceris lilii och har därför flera olika gula liljor och röda liljor. Nu är det egentligen inte så att jag VILL mata dom där eländiga liljebaggarna men vad bryr sig dom om det…dom verkar tro att det är för deras skull som jag har planterat liljor där
.




Längst bak mot väggen ståtar den perenna gula stockrosen som blir ca 3,4 meter hög och i framkant finns några röda Hemerocallis och några gula. Mot staketet står jätteNattljuset Oenothera missouriensis och den röda Studentnejlikan Lychnis Chalcedonice, P.Lagerfeldt och P.SvartePetter.



Allra längst fram mot stenkanten har jag röd bergnejlika Dianthus deltoides och hmm, nu försvann namnet...
Mot spaljén vid ingången till trädgården finns den gula klätterrosen Leverkusen och Frezia.Har ingen bild på dom men till sommaren blir de nog fotade...jag menar att de blir fotade med kameran och inte fotad=sparkad på :))

4 kommentarer:

  1. Sådana härliga bilder du visar. Tänk tills för några år sedan gillade jag inte alls gula blommor. Det var däremot Görans älsklingsfärg så för att låta honom också få som han ville (ibland får han det) planterades bl.a gulltörel och tänk nu tycker jag att det är så vackert med gult man blir glad av gult. Bilden med de röda liljorna är ju ljuvlig:) attans liljebaggar bara som ska sabotera varje år.

    SvaraRadera
  2. På våren är gult allra vackrast för då känns det som en massa solar i rabatterna.
    Gulltörel tyckte jag först (då jag fick den för många år sen) att den var en struntblomma men jag blir mer o mer förtjust i den.

    Har du uppmärksammat att jag inte namngett några av dagliljorna? Kom på att jag har visat dom tidigare...tror jag hihihi

    SvaraRadera
  3. Tittar in för att önska Gott Nytt År.
    Härligt nu går vi mot ljusare och framförallt varmare tider.

    Ha ett härligt slut på 2009
    Birgitta

    SvaraRadera
  4. Tack Birgitta. Visst är det underbart att få börja planera inför sommaren nu äntligen..

    SvaraRadera